Izpostavljamo

Izpostavljamo

31.01.2020

MINIMALNA PLAČA:

Minimalna mesečna plača za delo, opravljeno v polnem delovnem času, v letu 2020 znaša 940,58 EUR bruto.

Za plačilo dela, opravljenega od 1.1.2020, so iz zneska minimalne plače izločeni vsi dodatki, določeni z zakoni in drugimi predpisi ter s kolektivnimi pogodbami.

Od 1.1.2020 se torej v minimalno plačo ne vštevajo več tudi nekateri dodatki, ki so se v letu 2019 še vedno upoštevali: dodatek za delovno dobo, dodatki za posebne pogoje dela, (izmensko ali popoldansko delo) in plačilo za delovno ali poslovno uspešnost.

To pomeni, da se od 1.1.2020 v znesek minimalne plače všteva le osnovna bruto plača določena v pogodbi o zaposlitvi, v kolikor je ta nižja od zneska bruto minimalne plače, je potrebno za razliko obračunati dodatek do minimalne plače.

eBOL

Za poslovne subjekte je pridobivanje eBOL obvezno za vse začasne zadržanosti od dela od vključno 1.2.2020 naprej. To pomeni, da zavezanec lahko pridobia eBOL na spletnem portalu e-VEM (SPOT) ali preko vmesnika eBOL oziroma eNDM. 

 ZAPOSLENI:

Tisti, ki niste sproti  uveljavljali vzdrževanih družinskih članov ob izplačilu plač v prejšnjem letu, morate v primeru da želite uveljavljati olajšavo, vlogo na FURS oddati sami, najkasneje do 5.2. 

DELODAJALCI:

Ustrezno morate izvajati letni plan dela oziroma razporeditev delovnega časa, ki ste jo planirali konec prejšnjega leta in o tem obvestili svoje zaposlene.

Do 31. 3. tekočega leta je vsak delodajalec v skladu z internimi pravilniki dolžan pripraviti in vročiti delavcem Obvestila o letnem dopustu. Priporočamo, da istočasno pregledate stanje neizkoriščenega dopusta zaposlenih, saj jim morate omogočiti, da ga izkoristijo najkasneje do 30.6. ali v izjemnih primerih do 31.12.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.