Kaj nas motivira pri delu ali kako lažje v novo leto 2020?

Kaj nas motivira pri delu ali kako lažje v novo leto 2020?

07.01.2020

Kaj pojem motivacija sploh pomeni in iz kje izhaja motivacija?
Obstaja veliko razlag, na splošno pa lahko rečemo, da je motivacija vse tisto, kar nas žene proti našemu cilju. Vir za našo motivacijo je lahko zunanji, največkrat je to naš nadrejeni, to imenujemo zunanja motivacija. Notranja motivacija pomeni, da motiv izhaja iz nas samih, kar pomeni da želimo določeno stvar sami narediti oziroma doseči.


Kdaj pa smo lahko motivirani in tako uspešni pri delu?
Seveda za večino ljudi velja, da smo najbolj motivirani, ko nas žene naša notranja, lastna motivacija. Ko vemo, zakaj si želimo nekaj doseči in zakaj opravljamo določeno delo. Pri tem ključno vlogo igra možnost, da lahko delo opravljamo samostojno, da smo opolnomočeni, vzporedno s stalnim nadgrajevanjem znanja in na koncu verige mora seveda obstajati tudi določen smisel opravljenega dela.
Pri motivaciji ne smemo mimo vseh pogojev, ki nam omogočajo, da bomo sploh lahko motivirani za naše delo. Ti pogoji so v našem (delovnem) okolju stalno prisotni: urejena organizacija dela, dobri odnosi med sodelavci, pohvale, svoboda odločanja, skupinsko delo, dobri pogoji za delo in seveda primerna plača. Plača kot taka ni zadosten motivator, saj nam vedno predstavlja le korenček in palico, ki pa sama po sebi velikokrat ne delujeta, saj se pri tem pojavijo različni strahovi, izkoriščanja in podobo. Denar nam pri delu predstavlja le vzpodbudo, kot sredstvo za preprečevanje nezadovoljstva.


Kaj pa naši lastni motivi?
Zanimivo pa je naše 'človeško' razmišljanje: ali sami sebe sploh poznamo, ali poznamo svoje lastne motive pri delu ali želimo le ugajati drugim? Kako in zakaj se primerjamo z drugimi? Ali je to primerjanje utemeljeno in ni le plod naših individualnih pogledov, ki nas morda (de)motivirajo iz napačnih razlogov? Zato razmišljajmo tudi o sebi. Ali se zavedamo, da en motiv iz nas ali iz zaposlenih lahko izzove več različnih reakcij, vedenj? Tudi čas je tu pomemben dejavnik. V nekem trenutku lahko prevladajo drugačne okoliščine, ki so nam takrat lahko pomembnejše, zato se lahko takrat vedemo nepričakovano drugače.


Kakšen je vpliv čustev na našo motivacijo?
Čustva so tista, ki nas vse vodijo v motiviranju. Če pri svojem delu čutimo strah, pritisk ali nelagodje, nas to pri doseganju naših ciljev ovira, naša motivacija se zmanjša. Pozitivna čustva, pogum, vztrajnost, občutek uspeha, samozavest pa nas vodijo v smeri doseganja želenega cilja.

Na koncu lahko torej rečemo, da imajo na našo delovno vnemo velik vpliv pozitivna čustva, ki so lahko vir za našo pozitivno motivacijo in ne le naša plača ter podobni motivatorji. Torej, bodimo pogumni, pozitivni, delajmo na sebi in urejeni organizaciji v podjetju, da bodo lahko naši zaposleni zadovoljni in motivirani pri delu.

 

Razmišljala sem s pomočjo člankov:
Boštjančič, E. in Petrovčič, A. (2018) Je denar res dober motivator na delovnem mestu? HR&M, št. 19, december 2018/januar 2019, letnik 4, str. 67-69.
Weiner, B. (2018). The legacy of an attribution approach to motivation and emotion: A no-crisis zone. Motivation Science, 4(1), 4–14.
Hoffman, B. (2015). 5 pitfalls to understanding people's motives. Elsevier, July 2015. https://www.elsevier.com/connect/5-pitfalls-to-understanding-peoples-motives

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.