Zdravje je vse, vendar je brez zdravja vse drugo nič

Zdravje je vse, vendar je brez zdravja vse drugo nič

27.02.2020

S svojimi zaposlenimi lahko o pomenu zdravja in ukrepih komuniciramo prek različnih medijev:

- obveščanje po elektronski pošti
- intranet, ohranjevalniki zaslona - če imamo razpoložljivo tehnologijo
- delavnice, sestanki
- oglasne deske ali interni časopis
- brošure, plakati in podobno.

Seveda pa jim moramo za pomoč pri težavah ali stiskah omogočiti tudi oseben pogovor z ustrezno osebo.

Mi, kot delodajalci lahko že z majhnimi, vendar pomembnimi prijemi, pomagamo za izboljšanje zdravja zaposlenih in ozaveščanju o pomembnosti te problematike. Že po zakomu smo obvezni izvajati ukrepe za promocijo zdravja, ki jih moramo skrbno načrtovati, organizirati in izvajati ter finančno ovrednotiti.

Nekateri ukrepi kot podpora za izboljšanje zdravja zaposlenih so lahko precej enostavni. Spodaj navajamo nekaj primerov.

Pomagamo pri zdravi prehrani delavcev: če imamo v podjetju organizirano prehrano za delavce, poskrbimo, da bo ta raznolika in sestavljena iz zdravih surovin. Vsaj 1 dan v tedno naj bo jedilnik sestavljen iz surovin lokalnih dobaviteljev. V kolikor te možnosti nimamo, lahko poskrbimo vsaj za zdrave prigrizke: oreščke, sveže in suho sadje, vodo. Lahko organiziramo tematski dan, ki združuje zdravo temo, na primer jabolka na 1000+1 način in podobno.

Vsi domala delamo v prisilni drži: v pisarni, na terenu, fizično delo, trgovci, frizerji, zato je priporočljivo, da poskrbimo za zdravo organizacijo delovnega procesa ter ergonomsko najbolj ustrezno urejeno delovno mesto. Poleg tega lahko, seveda kjer delovno okolje to omogoča, namenimo občasno par minut za nekaj razteznih vaj. Te vaje pripomorejo, da se naše mišice vsaj malo sprostijo in tako preprečimo napetost, mravljinčenje ali celo bolečine. Vaje izvajamo odvisno glede na naš čas, držo, položaj.

Ozaveščanje zaposlenih o splošnih ukrepih za zdrav žvljenjski slog:
- škodljivosti nekaterih razvad: kajenje in alkohol, skrb za osebno higieno,
- spodbujamo prihod na delo s kolesom ali peš,
- organiziramo mesečni športni dan.

Sproščanje je dobrodošlo vsakomur od nas, najbolj pa vsem tistim, ki se pri opravljanju dela srečujejo s stresom. Poznamo več tehnik sproščanja:
- dihanje,
- mišična relaksacija,
- vizualizacija,
- čuječnost in
- joga.

Za izboljšanje zdravja torej velja: potrebujemo trdno voljo, čas in vztrajnost. Pridobimo pa energijo, samozavest in boljše počutje.

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.